Tuesday, 9 June 2015

Ulama' Internet





Ulama' Internet

ghairah melakukan fitnah,
kononnya,
dia lah ulama'
alim
ahli sorga
itu salah ini salah
keaiban orang dijaja sana sini.

itulah manusia bertuhankan internet
hebat dalam segala hal

 hebat, hebat, hebat.




Monday, 8 June 2015

Omong kosong



5/3/2011 Perjumpaan bersama Ahli Persatuan Penjaja

Aku masih ingat lagi tarikh ini, dengan gagahnya aku pergi perjumpaan bersama Ahli Persatuan Penjaja dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur di Hotel KL bersebelahan dengan MAIWP, sepatutnya waktu itu aku kena balik kampung, ada hal. Disebabkan meeting ini hanya setahun sekali (kot), jadi aku pergi jugak supaya aku tak ketinggalan. Rata-ratanya yang hadir semuanya orang dewasa. Pandang diri sendiri " Aku sorang aje ke yang tak berapa nak dewasa yang datang?ohh demm." bisik dalam hati.

Ramai yang pandang pelik dekat aku. Ada aku kesah? Mungkin sebab ketinggian aku yang tak berapa nak matang (pendek) mereka nampak agak pelik. 

Lantak..

Beberapa minit kemudian VIP, tak berapa nak VIP masuk melalui pintu utama yang membelakangi aku. 

*senyap*


" Saya sebagai Presiden Ahli Persatuan Penjaja, saya akan berusaha untuk membela serta memperjuangkan nasib Orang Melayu, Penjaja & Peniaga Kecil Melayu di Wilayah Persekutuan  serta seluruh Malaysia" 

akhir kalam daripada Presiden Ahli Persatuan Penjaja, Dato' Rosli

Dengan kata-kata manis yang dijanjikan oleh Presiden Ahli Persatuan Penjaja Kuala Lumpur,aku dengan yakinnya dan berharap aku akan dapat apa yang aku impikan.

2 tahun kemudian...


Tidak dapat apa-apa maklumbalas. Apabila ditanya berkenaan dengan permohonan gerai, alasan yang mereka berikan. 

" Kami tak buat meeting lagi dengan Dewan Bandaraya, harap bersabar"


sabar..


Setahun kemudian 

Benda yang sama diulang,

Aku: " Bila permohonan saya nak lulus? Hampir 3 tahun saya tunggu."
APJJ: " Dewan Bandaraya tak buat meeting lagi, macam mana borang awak nak lulus. Yuran APJJ dah bayar? Kalau tak bayar, awak tidak aktif dalam Ahli Persatuan." 
Aku: " Duit nak, tapi satu ape pun saya tak dapat. Jangan bodohkan kami Dato'!" nada tegas.

tet tet tet.. talian mati

cis! dasar macai.


2015
Soal perkara yang sama ,

 APJJ: " Dewan Bandaraya tak buat meeting lagi, ramai lagi yang buat permohonan, bukan awak seorang ye"
Aku: " EMPAT tahun saya tunggu, bukannya 4 bulan. Yuran saya sudah bayar. Nak tunggu berapa JUTA baru saya boleh dapat? memang la bukan saya seorang sahaja yang membuat permohonan, kalau semua borang dah perap dalam laci dan mengharapkan duit daripada AHLI apa pun tak akan selesai masalah."

jawapan yang mereka berikan " MOHON BERSABAR DAN BAYAR YURAN AHLI"




Setiap hari, setiap bulan sehinggalah kini, aku menanyakan benda yang sama


Akhirnya, 

Setiap kali aku telefon, mereka langsung tak angkat panggilan aku.


Umpama tanam tebu dipinggir bibir, semuanya OMONG KOSONG.


sekian...

KISAH AKU

sebenarnya panjang lagi ceritanya,so aku pendekkan.penat nak taip.



Thursday, 29 January 2015

Peniaga Asing didahulukan


“Baiya, adik manis, tikar ada, tudung ada, mari beli” panggil pemilik kedai kain untuk menarik pelanggan sambil berdiri diluar kedai.
Dahulu, seringkali kita lihat warga Pakistan dan Bangladesh mengayuh basikal, datang rumah ke rumah untuk berniaga kain, tikar dan permaidani. Selang beberapa tahun kemudian mereka menunggang motosikal. Tetapi sekarang  kita boleh lihat, beberapa lot kedai di Jalan Tengku Abdul Rahman, Chow Kit dan sekitar Kuala Lumpur amnya, mereka menguasai perniagaan borong, runcit dan kedai makan. Daripada sekecil-kecil kedai hinggalah sebesar-besarnya.
Lesen perniagaan tergantung di dinding kedai “  Wayati binti Saudagar”. Terang lagi bersuluh nama pemilik kedai adalah warga Indonesia. Hairan atau tidak, bagaimanana warga asing boleh berniaga dan mudah mendapat lesen perniagaan dengan pantas. Sedangkan ramai lagi rakyat Malaysia memohon lesen perniagaan  dan gerai dewan bandaraya Kuala Lumpur malangnya status permohonan gagal sehingga terpaksa membuat rayuan berulang kali. Walhal, bukan mudah untuk mendapatkan lesen perniagaan malah ada juga yang sanggup mengambil jalan mudah membayar melalui bawah meja untuk mendapatkan lesen perniagaan dan gerai dewan bandaraya.
Pengalaman penulis sendiri, beberapa kali penulis membuat permohonan lesen perniagaan dan gerai dewan bandaraya namun status permohonan tetap gagal. Agak kesal dengan tindakan pihak dewan bandaraya umpama anak kandung ditiri-tirikan,anak tiri dikandung-kandungkan. Pihak berkenaan seolah-olah memilih bulu apabila peniaga yang mempunyai hubungan rapat atau kekeluargaan dengan mudah mendapat lesen perniagaan dan penulis yang telah memohon hampir empat tahun dan cukup syarat dipandang sebelah mata sahaja. Persoalannya di sini, di mana hilangnya nilai etika pekerjaan yang sepatutnya dijunjung oleh penjawat awam?
Sekiranya kita lihat, berapa ramai peniaga tempatan yang berniaga di sekitar Kuala Lumpur. Majoriti bilangannya adalah warga asing. Barangkali, bukan warga Indonesia sahaja yang turut terlibat dalam perniagaan malah ramai lagi pendatang tanpa izin (PATI) yang sedang berjinak-jinak dalam perniagaan mereka.
Ramai peniaga tempatan mengeluh dan tidak berpuas hati dengan kebanjiran peniaga asing yang memonopoli perniagaan.  Keadaan ini menjejaskan perniagaan peniaga tempatan kerana peniaga-peniaga asing kebanyakannya warga Pakistan berani melabur dalam jumlah yang besar untuk mendapatkan tempat berniaga dan lesen perniagaan.
Sekarang, pencambahan perniagaan warga asing bukan sahaja di Kuala Lumpur tetapi segenap penjuru negeri seperti di Pahang, Alor Setar, Johor Bharu, Negeri Sembilan dan banyak lagi. Bumi Malaysia memang subur dan bertuah kepada sesiapa yang rajin berusaha termasuk pendatang asing. Kalau tak kaya pun tapi boleh hidup senang. Adakah wujud undang-undang atau peraturan yang mengatakan rakyat asing dibenarkan menjalankan perniagaan di negara ini sebagaimana layaknya pelabur atau pedagang yang berdaftar?
Fenomena warga asing berniaga di negara kita mungkin bukan menjadi isu kepada sesetengah pihak berkuasa tetapi tidak kepada rakyat. Namun begitu, ramai warga tempatan tanpa sedar turut menyokong dari segi menggunakan khidmat atau membeli barangan jualan peniaga asing tersebut. Pekerja asing sepatutnya bekerja dan bukannya menjalankan perniagaan. Mengikut portal rasmi Jabatan Imigresen Malaysia, mereka hanya layak bekerja dalam lima sektor yang dibenarkan kerajaan Malaysia iaitu perkilangan, perladangan, pertanian, pembinaan dan sektor perkhidmatan.
Malangnya, ada juga warga asing berniaga tanpa lesen di tepi tempat meletak kereta, perhentian bas terutamanya di Stesen Bas Pekeliling. Setiap kali penulis pulang dan turun di situ, pasti ada penjual bertanya, “ Mahu beli apaan dik?”. Rata-ratanya, dalam kalangan wanita warga Indonesia. Perkara melibatkan warga asing berniaga ini bukan pihak berkuasa tidak nampak tetapi ada di antara mereka buat tidak endah sehinggalah ada diantara peniaga- peniaga Melayu kita membuat laporan kepada pihak atasan. Sama ada kita sedar atau tidak, pendatang asing menguasai aktiviti ekonomi negara kita  yang sepatutnya dimiliki oleh rakyat Malaysia.
lambakan peniaga asing di sekitar Kuala Lumpur            


ps: ni article..kau jangan pelik pulak dengan ayat skema aku

Saturday, 6 December 2014

Stress dengan thesis,FYP,etc

Assalamualaikum wbt..

bila dah officially final year student ni..masing masing sibukkan diri dengan thesis, final project, assignment, and macam2 la..
ada yang tak tido semalaman, ada pesen manusia yang buat endah tak endah..haa..yang ni memang nak cari maut..ada yang suka  buat last minute..seminggu sebelum nak submit dia baru terkedek2 nak distribute questionnaire ,baru nak start cari tajuk, baru start nak type MUQODDIMAH..

yang tu masalah korang la..pandai2 la hidup..

yang paling kecewa, supervisor reject time dah nak submit thesis.! lagi stress!

ada sahabat ambe ni.. supervisor  diorang inform awal- awal lagi.. "korang buat je dahulu, bila nak submit nanti saya check,seandainya ada kesalahan,tengokla nanti..samada thesis tu berbentuk segitiga,bulat atau blablablablabla"


tapi..Alhamdulillah , supervisor ambe okay..tak ada masalah sangat..cuma kitorang jela bermasalah..haha..

seandainya korang ada masalah sampai rasa nak bunuh diri.. cuba ambil masa untuk tenangkan diri, istighfar,berzikir atau buat la apa yang patut..INSHAALLAH dipermudahkan urusan..

ada certain orang tu bila stress suka buat muka cebik..tau tak cebik tu apa? cari google translate..
boleh bawak effect kepada orang lain tau..tak percaya? korang buat muka stress tak kesahla dekat bilik,kelas ke..confirm orang sekeliling korang pun stress dengan muka  cebik korang tu..sebab ambe pun pernah buat..hahaha..

okayla..renung2kan dan selamat beramal.. =)

Tuesday, 2 December 2014



Hadis dan huraian Riwayat : Bukhari & Muslim Daripada Abu Hurairah RA katanya, 




sabda Rasulullah SAW, “lihatlah kepada orang yang lebih rendah tarafnya daripada kamu & janganlah melihat kepada orang yang taraf lebih tinggi, dengan yang demikian kamu tidak akan merperkecilkan nikmat yang dikurniakan Allah kepadaku”. (HR Muslim) 


Di dalam riwayat al-Bukhari menyebut, “apabila kamu melihat kepada orang yang dilebihkan Allah dari segi harta benda & kejadian, maka hendaklah dia melihat kepada orang yang lebih rendah taraf daripadanya”. Islam menyuruh umatnya supaya sentiasa bersyukur kepada Allah atas nikmat-nikmat yang telah dikurniakan semasa hidup di dunia Umat Islam hendaklah sentiasa merasa cukup dengan apa yang dimilikinya & tidak merasa iri hati terhadap orang yang memperoleh sesuatu nikmat. Islam menyuruh umatnya supaya menaruh rasa simpati terhadap golongan yang kurang bernasib baik & hendaklah menghulurkan bantuan apabila di pinta. 


Orang yang beriman diperintahkan supaya melihat kepada orang yang lebih rendah daripadanya dalam hal-hal keduniaan & di suruh melihat orang yang lebih tinggi daripadanya dalam hal-hal kebajikan & keakhiratan kerana melihat kepada orang yang lebih bernasib baik menyebabkan seseorang itu merasa gelisah, tidak berpuas hati & tidak bersyukur terhadap nikmat Allah, manakala melihat kepada orang yang lebih tinggi dari segi agama & ibadah akan mendorong meningkatkan ibadah dan kebajikan.

                                                      Assalamualaikum...
hai bloggers ..aku dayah..baru starting buat blog..senang citer beginner la dalam dunia blog ni..sebelum ni adalah jugak menyimpan perasaan nak menggondam ( gongdam?) bende alahh nii..tapi sibuk dengan assignment, thesis..almaklumlah..aku ni sentisa sibuk dekat U..haha..okay...panjang pulak duk celoteh..Actually, aku nak story sikit relate dengan gambar  di atas nun sana..


Jodoh
rata-rata duk sibuk persoal pasal jodoh..terutama yang lanjut umur 22 keatas.."ahhh..aku ni bila nak kahwin..? calon da ada..mak ayah pulak tak bagi greenlight lagi.."
ada yang stress tahap dewa sebab calon tak ada lagi.." stress betul aku dengan minah ni,tiap2 hari bergayut..aku, sorang pon tak pandang..tak nak jadi andartu!!" Then,ada jugak manusia yang trauma dengan cinta sebab pernah dipermainkan oleh pasangan..woooahh..bahaye tu..Dan ada juga  yang malas nak pikir pasal kahwin..ada sebab munasabab mungkin..-_+


Kadang-kadang kita sendiri  tak tahu sebenarnya jodoh kita..pendek tinggi, gemuk kurus,pandai n tak berapa nak pandai, cantik buruk, kaya miskin. Allah lebih tahu...



 Allah menciptakan kupu2 itu berpasang-pasangan, sama dengan manusia jugak..berpasangan..tiada yang bersendirian..kalau tidak..tak lahirlah kita kat atas dunia ni..betul tak?

Jodoh itu ada api bertemu air..keras macam kayu bertemu lembut..panas baran bertemu dengan seorang penyabar and so on..nampak tak kat sini..cantik kan susunan Dia..Allah dah atur dah mana yang terbaik..



Kau lari lah celah mane, mahupun pelusuk dunia even kau tak suka..andai itu jodoh kau..accept the hakikat..nama kau dan si dia tercatit di Luh Mahfuz..



Dan Jodoh itu rahsia Allah..sekuat mana kita setia, sehebat mana kita merancang,selama mana kita menunggu, sejujur mana kita menerima kekasih kita..andai tiada jodoh? think possitive dan tak perlu nak serabutkan kepala..haaaa..jangan pergi terjun bangunan pulak...terjun katil tak ape..kah kah kah..




Allah berfirman: “Ketika di­tiupkan ruh pada anak manu­sia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetap­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhirat”.

kawan2 yang masih ternanti-nanti dan tercari-cari pasangan, Allah dah tentukan jodoh kita ,so, tidak perlulah bagi kita untuk rasa bimbang dan risau. Kalau sudah sampai waktunya, jodoh itu pasti akan datang sendiri.


Allah juga berfirman:

“Dan apabila hambaKu bertanya tentang Aku, maka jawablah bahawa Aku dekat. Aku mengabulkan doa orang-orang yang berdoa kepadaKu.. “
Dengan ayat diatas  Allah memberikan harapan yang sebesar-besarnya  kepada kita bahawa setiap doa yang disampaikan padaNya akan dikabulkan. Allah tidak mungkin mungkir janji dan Janji itu PASTI..



Konklusinya, sahabat2 sekalian tak perlu risau pasal jodoh ni..Adalah nanti tu..sabar sahaja..dan yang stress bagai nak rak tu..tak perlu lah kot..pergi ambil sejadah,solat dan merintih pada Yang Esa..kalut sangat nak kahwin pasai paaa..lek luu... banyak da duit kau nak support bini, anak bagai?






keep DUA'

 wallahua'lam....  -_^